Tuesday, May 11, 2010

micron muar

welcome micron... good bye numonyx...

antara mercu tanda numonyx yg menjadi kenangan adalah...

"Selamat Datang ke Daerah Ledang"

Saturday, May 01, 2010

Cerita kitorang dan Manchester...

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim...

Terima kaseh diuchapkan kpd ibuku & family yg mendoakan perjalanan ke UK selamat pergi dan selamat kembali...
Tak lupa jugak kepada kawan2 yg lain... especially member2 forumer mymanutd.com

Special thanks to Mr. Azrul a.k.a. Cantona7 Prez. mymanutd.com yg organize this trip dgn jayanya...
tak lupe juga kepada delegasi 14 awesome... yg sentiasa happening... membuatkan tiap2 detik kat sana "the most memorable thing"...
Cantona7, NarutoKun, Redhyppo_6, Ephol, Giggsy786, Pd4us, Apai, Adamfariz, Basha, Raifulbahri, Aweenmokhtar, Kedberi, Sakinah and me...Mytaufik



3,4 hari sebelum D-day... berita mengemparkan satu dunia... especially kat europe... volcano ash from Eyjafjallajokull kat pergunungan iceland...
banyak airline company cancel the flight... semua orang memohon doa semoga trip ini akan success... perasaan bercampur-gaur... excited, sedih, takut, mengharap, berkobar2, happy... oh my god!!!

D-1, 21-April
1 day before the trip... semua org, maseng2 check the latest news from internet semoga ada sinar harapan utk landing kat London...
and finally... doa kami dimakbulkan... Heathrow aiport open as usual...
Selepas ke Kajang singgah ke rumah adek aku di Putrajaya... melawat sekejap Achik & family di serdang... dinner with my sis kat precint 9 putrajaya dan bermalam di sana... serious tak boleh tido... terbayang mengenai status flight... mintak2 jgn stranded kat Qatar...

D-day 22-April
Semua peserta berkumpul di KLIA, Sepang... start pukul 6.30pagi Mr. Prez Cantona7 antara org yg sampai awal, kemudian peserta2 yg lain...
Terima kasih yg tak terhingga kepada Carrick@16, Redking dan Redqween yg sudi menghantar delegasi ke airport...



Kemudian masing2 check-in kat kaunter Qatar Airways... sebelum naik flight kitorang breakfast kat McDonald’s @KLIA...



Berlepas dari KLIA pukul 9.30pagi dan sampai di Doha, Qatar lebih kurang pukul 2.30ptg...



Time transit ni kitorang habiskan masa dgn pergi ke berehat, pergi toilet, sembahyang, dan meng"update" status masing2 di facebook...



Dari Doha, kitorang berlepas ke London lebih kurang jam 4.30ptg... sampai kat Heathrow Airport, London jam kat sana lebih kurang pkl 11mlm...



Kitorang semua queue utk enter Border UK... lepas semua selesai, kitorang berkumpul utk ambil bagasi masing2... kedatangan kami ke sini disambut oleh Dzam dgn minivan yg cukup utk 14org...



Kemudian perjalanan kami diteruskan ke rumah Dzam di Birmingham... Sampai di rumah Dzam lebih kurang pkl 3pagi... kitorang mengambil masa kat sini utk berehat, sarapan dan minum pagi... nasi lemak, teh dan kopi o menjadi menu pagi tu...

D+1 23-April
Perjalanan ke Manchester diteruskan hari ni... bergerak dari rumah Dzam lebih kurang pkl 7.30pagi... dalam perjalanan kitorang sempat melawat Villa Park, iaitu Stadium utk Aston Villa...
Perjalanan diteruskan menuju ke Old Trafford... sampai di Sir Matt Busby Way lebeh kurang pkl 11pagi dan semua orang mcm tak percaya yg kitorang dah sampai tempat keramat ni...



Memang semua excited gila... ambil masa kat sini utk tangkap gambar...ambil pemandangan sekitar OT, statue Sir Matt Busby dan statue The United Trinity...



Oleh kerana masa utk Stadium & Museum Tour telah ditetapkan pkl 11.30pagi, kitorang terus tak berlengah lagi... setelah pembayaran dibuat oleh Mr. Prez group kami telah dibawa berjumpa oleh Mr. Victor Black iaitu tourist guide utk kitorang kat sini...
Kami diberi taklimat ringkas mengenai history OT dari saat penubuhan, semasa perang dunia dan masa sekarang... Mula2 kami dibawa ke Munich tunnel di South Stand... bagi mengenang memori pada era Busby Babes...
Selepas itu, kami dibawa masuk ke dalam Theater of Dreams stadium yg kapasiti penuh sehingga 76,000 org bermula di North-West Quadrant...



Selepas tu, kami dibawa ke Stretford End iaitu tempat keramat bagi penyokong2 setia MU... kemudian kami dibawa ke player tunnel... ketika ini kami diminta beratur seperti player dan Mr Victor Black memasang audio announce player masuk pitch... semua org excited gila... rasa mcm betul2 spt player...
Selepas tu kitorang dibawa ke dugout iaitu tempat dimana substitute player, coach dan manager duduk ketika match berlangsung...



Kat sini semua org berebut2 utk merasai suasana berada kat area sini... especially seat rasmi Sir Alex Ferguson...
Last sekali stadium tour ini berakhir di player’s dressing room... ini saat yg ditunggu2 oleh semua orang... masing2 ingin merasai suasana sebenar sbg seorang player ketika half time...



Bilik persalinan yg digunakan oleh Sir Alex Ferguson utk membuat taktikal lepas 45 minit bermain... selepas sessi fotografi kami mengucapkan terima kasih kepada Mr. Victor Black kerana meluangkan masa bersama delegasi...
Stadium tour berakhir kira2 pkl 1.00tgh... kemudian hasrat utk meneruskan aktiviti museum tour ditangguhkan terlebih dulu... oleh sebab museum tutup pukul 4.30ptg... kitorang plan utk check-in kat hotel terlebih dulu... pasal masing2 nak mandi, sembahyang dan berehat sekejap...
Dgn minivan, destinasi seterusnya ialah Etap Hotel dkt Salford Quays... hotel rasmi kitorang kat Manchester... lebeh kurang ½ batu dari OT... sampai kat hotel delegasi 14org dipecahkan mengikut satu bilik 3org... kitorang ambil masa sekejap aje... lebeh kurang pkl 2.30ptg kitorang kumpul semula dan kembali ke Theater of Dreams dgn jalan kaki... sampai di Old Trafford kitorang continue dgn museum tour pulak... museum OT ada 3 tingkat dan dikenali sbg heart of the club... penuh sejarah dan info ttg MU...



Kemudian kitorang ke United Megastore utk shopping time... masa utk mendapatkan merchandise kat sini...



Aktiviti kat OT berakhir lebeh kurang pkl 4.00ptg...



Jln kaki balek ke hotel utk pergi cari makan... oleh sebab terlalu excited sgt... masing2 lupe perut dah kebulur...
Kemudian Dzam bawa kitorang ke Lowry Outlet Mall dkt Salford... antara satu2 tempat yg kita pergi ialah Nike Outlet... lepastu dah dkt 6.30ptg pergi mencari makan pasal perut dah lapat sangat... peristiwa hari ni berakhir disini... pulang ke hotel utk berehat dan tidor... time ni kitorang dapat tidor yg sempurna...

D+2 24-April
Hari yg ditunggu-tunggu, matchday Man. Utd vs Spurs... pagi2 kitorang kumpul di Subway berdekatan dgn hotel utk breakfast... time ni Mr. Prez membahagi2kan tiket utk semua orang... masing2 dpt tiket couple... bermakna tiap2 dua org akan duduk satu tempat... oleh krn match start 12.45tgh hari... kitorang bergerak ke OT lebeh kurang pkl 10.30pagi... jln kaki ke OT lebeh kurang 15minit aje...



Merasai pengalaman suasana sekitar OT pada matchday... di sekitar OT kitorang mengambil kesempatan utk membeli merchandise antaranya green and gold scarf, matchday scarf, matchday pinbadge dan byk lagi...
Ketika kitorang sibuk bergambar... akhirnya sampai Raifulbahri, geng terakhir yg lone ranger dari KL ke Manchester... nasib baik dia sampai tepat pada waktunya...
Masa utk masuk stadium... masing2 cari seat sendiri... ada dkt west stand, east stand & south stand... sebelum kickstart upacara announce MU reserve team yg menang reserve league under coach Ole Gunnar Solksjaer... After 90 minit, results MU 3 – Spurs 1... Goal oleh Giggs(2) dan Nani, gol Spurs oleh Ledley King... Tak sia2 dtg dari jauh... menang jugak akhirnya... lepas match kitorang kumpul kat luar stadium...



Kemudian kitorang repeat sekali lagi shopping kat United Megastore... lepastu lepas keluar je Megastore, kitorang sambung shopping di gerai merchandise di sekitar stadium... ada yg beli t-shirt, flag, glove, cap dan byk lagi... delegasi kali ni tak habis2 dgn shopping...



Kemudian kitorang balek menapak ke hotel... lepastu dzam bawak kitorang jalan2 di sekitar Manchester... waktu malam plak kitorang dibawa ronda2 di City of Manchester... dan destinasi yg terakhir utk hari ni ialah restoran Islamabad Drill di Curry Mile... dinner yg marvelous... kenyang yg tidak terhingga... lastly balek ke hotel... time utk tidor...

D+3 25 April
Pagi2... hari utk meninggalkan Manchester... check-out dari hotel menuju ke destinasi yg seterusnya... rasa sedih meninggalkan bumi Manchester ni... bila lagi nak sampai kat sini lagi... so, tempat yg seterusnya ialah Anfield... tempat seteru MU iaitu Liverpool... sampai kat sana kitorang masuk ke liverpool store... shopping utk kwn2 yg mengirim... ternyata store kat sini masih byk barang lagi... terbukti brg2 liverpool mmg tak laku... destinasi seterusnya ialah Goodison Park... stadium utk Everton... mmg dekat sangat dgn Anfield... 5 minit aje... destinasi seterusnya ialah Albert Dock, Liverpool...



Antara tempat utama yg kitorang pergi ialah The Beatles Story... apa lagi shopping lagi kat kedai fab4 store... kemudian kitorang pergi ke Cheshire Oaks salah satu designer outlet yg mmg terbaek... apa lagi masing2 shopping sakan... membeli ole2 utk diberi kpd yg tersayang kat tanahair... kemudian kitorang menuju ke kota London... perkara utama ketika ni ialah utk menghantar Raifulbahri ke Heathrow Airport... dialah satu2nya geng dlm delegasi ni yg sampai lewat tapi pulang awal... kemudian kitorang sambung perjalanan... dalam perjalanan sempatlah Dzam bawa pusing2 kat area Buckingham Palace, Big Ben, London Eye, dan byk lagi... Dlm pkl 10mlm sampailah kitorang kat Travelodge Southwark, London... tempat penginapan kami kat kota London ni...
Inilah aktiviti kitorang yg terakhir utk hari ni pasal besok delegasi akan terpecah dua...

D+4 26 April
Hari terakhir kat bumi UK ni... delegasi terpecah kpd dua... 7org akan sambung journey ke Paris, Rome dan Barcelona iaitu Pd4us, Apai, Adamfariz, Basha, Aweenmokhtar, Kedberi dan Sakinah...
6org akan balek ke Malaysia iaitu Cantona7, NarutoKun, Redhyppo_6, Ephol, Giggsy786 dan Mytaufik...
Dzam akan balek ke Birmingham... terima kasih kerana membantu trip ini...
Group 6org ini meneruskan perjalanan pusing2 di kota London... dgn perkhidmatan tube di station underground... kitorang beli tiket unlimited ride di Waterloo... carik luggage utk simpan bagasi yg byk ni... dari Waterloo kitorang ke London Bridge... salah satu landmark kat London ni... selesai tangkap gambar, kitorang sambung ke Oxford Street... apa lagi time shopping lagi... masa utk menghabeskan pound-pound yg ada kat dlm wallet ni...
Kemudian kitorang patah balek ke Waterloo utk ambil semua bagasi masing2 dan end our journey menuju ke Heathrow Airport utk balek ke Malaysia... sampai kat Heathrow Airport, kitorang berehat sekejap sambil menyusun2 barang... kemudian kitorang check-in kat kaunter Qatar Airways dan get ready utk balek... dari London lebeh kurang pkl 8.30mlm dan sampai di Doha utk transit sebelum ke KL... Dari Doha, berlepas pkl 9pagi... masa utk balek dan sampai di KLIA lebeh kurang pkl 9.30mlm...
Inilah cerita kami di UK... semoga trip yg akan datang dapat dilaksanakan lagi dan aku dapat join lagi...
Kalau nak describe trip ni dalam satu perkataan ialah AWESOME!!!...

bersambung...