Tuesday, January 27, 2009

the latest of me

cuti raya cina ramai sedara-mara yg balik. macam biasa rumah yg kecik ni dipenuhi dgn anak2 buah yg riuh rendah. satu lagi, anak sape la yg amek gambar aku ni. macam mana aku boleh tak perasan. bukak henset tiba2 aje ada gambar ni.
the latest of me (up and down)

setelah mendapat teguran, kritikan, kutukan dan luahan perasaan daripada mak sendiri, adik-beradik, sanak-saudara, jiran-tetangga, rakan-rakan sekerja dan orang2 kampung, akhirnya aku gunting jugak rambut. hasilnya macam kat atas ni la. macam naive je.. badan sebenarnya sangat penat, tapi otak dapat dikawal untuk tidak menunjukkan muka yg penat itu.

Monday, January 26, 2009

gps

24 januari pergi kl ke majlis perkahwinan sepupu mohd nor azri (anak pak uda) dgn wife dia raudhah di masjid al-ikhlas, selayang. so, aku drive dari muar ke kuala lumpur menggunakan gps sepanjang masa.

walaupun destinasi yg dituju itu aku tak berapa tahu sangat, so guna je la gps ni. dia cakap belok kiri ke kanan ke, kita follow je. alhamdulillah sampai ke destinasi.
selepas majlis, lepas asar aku pergi ke subang mahsing melawat tempat kerja lama. ini kilang lama aku yg dah tutup

sunyi sepi aje kawasan ni, kalau dulu riuh jugak dgn budak2 nepal, vietnam dgn pakistan. haha

kalau dulu pepatah orang lama, malu bertanya sesat jalan, mungkin tak berapa relevan sangat dgn masa sekarang. dgn gps cakap shj nak ke mana, kita akan dapat guide untuk ke destinasi yg dituju. walau apa pun, jangan malu dengan sesiapa sahaja dan yg paling teruk pemalu type bodoh sombong.

Thursday, January 22, 2009

mass vacation

mass vacation again... what happen to me in future ???
i paste here the numonyx internal bulletin. for K2, 7 days shutdown and rumors it will happen again for next couple of months.


Petikan daripada utusan.com.my arkib 20 Januari 2009

200,000 pekerja hilang kerja?

KUALA LUMPUR 19 Jan. – Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) menjangkakan 200,000 pekerja di negara ini terpaksa diberhentikan berikutan merudumnya ekonomi global berbanding 85,000 pekerja sewaktu kemelesetan ekonomi 1998.

Menurut MEF yang dianggotai 4,500 majikan itu, kemelesetan ekonomi global 1998 hanya membabitkan peringkat Asia berbanding krisis semasa yang lebih meluas kesannya.

Petikan daripada kepala otak aku

kegawatan ekonomi tahun ni adalah "the worst ever", compare dengan 10 tahun lepas (1998). tapi untuk numonyx boleh dianggap belum teruk lagi kerana company baru announce mass vacation sahaja. shutdown pon 5 hari sebulan. company lain dah layoff employees sampai 10,000 orang, ada yg cut basic salary sampai 15%, ada yg retrenched, shutdown sampai 1-2 bulan, ada yg kena force take leave dan ada yg kerja 3-4 hari seminggu. memang gila... susah nak carik makan macam ni.
for sure untuk tahun 2009 ni, no bonus, no increment and no promotion.

Wednesday, January 14, 2009

persona se

ini bukan kereta aku tapi kereta ini adik aku yang punya. so, sementara dia tak berapa confident untuk bawak kereta buat masa ini, so aku tolong "jaga".

setakat ni belom bawak lagi, pasal kereta orang, aku takut sikit, walaupun kereta ni adik aku punya. setakat start enjin tu biase laa.


besok ingat nak pergi cuci, bagi cun sikit body dia. takde masa nak cuci sendiri. pasal aku ni malas sikit.


Sunday, January 11, 2009

commission

after browsing my pc i found this thing. the most valuable and most memorable moment in my life. commissioned on 8 may 2004 by yang di-pertuan agong.


actually during that moment, it was presented by the sultan of selangor.


Thursday, January 08, 2009

padang kota



this photo was taken by my uncle using his Sony Ericsson K880i. if you look at me, i'm so tired because of my stomach full with foods. the man with "red flash shirt" hunger with the most popular penangite foods. pasembur, charkuewteow, mee udang, rojak sotong etc etc. wahh!!! overdose. padang kota, i will come soon.

Saturday, January 03, 2009

welcome 2009

goodbye 2008 and welcome 2009
this is 1st post of 2 thousand 9. i start this new year with going to town looking for any cheaper ps2. ooh god!!! 2nd day i got tonsils. swear to myself no more ice anymore. i try to prove again. last time in 2007, for the whole year no ice inside my throat. i did it. 3rd day i start working. so bored!!! working on weekends. our production too slow. please god!!! i pray for my better livelihood. amin..

this is first three day beginning of new year. may wish this year come true.