Tuesday, December 30, 2008

december 2008

what was happen in this December 2008??? a lot of things happen and must be complete before jump to new year 2009.

shutdown one week
since global economy melt down in progress, this scenario also impact to me. numonyx sdn bhd give mass vacation to all employees. so i start working on 3 January 2009.

holiday
take this opportunity to release tension and visit my family. so, i going to putrajaya, kuala lumpur, parit buntar, sungai petani, penang & johor bahru.

credit
settle all my debts; car loan, house loan, ptptn, summons & compounds and the most important things clear all my credit cards payment before new year!!!

zakat
pay my 2008 zakat harta

Thursday, November 20, 2008

it's cool to be smart


still remember when i'm working as a supervisor in this company. everyday we plan to produce this kind of product. solivite. lb, orange, grape, apple & kiwi. five greatest taste.

Friday, November 14, 2008

Aikoku Koshinkyoku

ini adalah lagu pada zaman jepon perintah tanah melayu dulu. lagu ni pernah diambil oleh p.ramlee dalam filemnya yang terakhir iaitu laxamana do re mi. kalau korang perasan masa p.ramlee, a.r tompel & ibrahim din naik tikar terbang zam zam alakazam lepastu nyanyi sama-sama.

Miyo! Tokai no sora akete,
Kyokujitsu takaku kagayakeba,
Tenchi no seiki hatsuratsu to
Kibo wa odoru Oyamashima.
O, seiro no asagumo ni
Sobiyuru Fuji no sugata koso
Kin'omuketsu yuruginaki
Waga Nippon no hokori nare.

Tate! Ikkei no okimi wo
Hikari to towa ni itadakite,
Shinmin warera mina tomoni
Miitsu ni sowan daishimei.
Yuke, hakko wo ie to nashi,
Shikai no hito wo michibikite,
Tadashiki heiwa uchitaten.
Riso wa hana to saki kaoru.

Ima ikutabi ka waga ue ni,
Shiren no arashi takeru tomo,
Danko to mamore sono seigi.
Susuman michi wa hitotsu nomi.
A, yuen no kamiyo yori,
Todoroku hocho uketsugite,
Daikoshin no yuku kanata
Kokoku towani sakae are!

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Sunday, November 09, 2008

memory

what? my photo
who? it's me
when? twenty-three years ago
where? 660 taman bahagia muar

Friday, October 10, 2008

Monday, October 06, 2008

hari raya photo

1 syawal 1429H

1 syawal 1428H

1 syawal 1425H

Wednesday, October 01, 2008

selamat hari raya

selamat hari raya
maaf zahir batin

Friday, August 01, 2008

pemerintah negeri dan pewaris takhta

senarai pemerintah negeri dan pewaris takhta

Sultan Johor
Sultan Ibrahim Ismail Ibni Al-Marhum Sultan Iskandar

Tunku Mahkota Johor
Tunku Ismail Idris Ibni Sultan Ibrahim

Sultan Kedah
Sultan Abdul Halim Muadzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah

Raja Muda Kedah
Tunku Abdul Malik Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah

Sultan Kelantan
Sultan Muhamad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra

Tunku Mahkota Kelantan
Tengku Muhamad Faiz Petra Ibni Sultan Ismail Petra

Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan
Tuanku Muhriz ibni Al-Marhum Tuanku Munawir

Tunku Besar (Seri Menanti) Negeri Sembilan
Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz

Sultan Pahang
Sultan Ahmad Shah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar

Tengku Mahkota Pahang
Tengku Abdullah Ibni Sultan Ahmad Shah

Sultan Perak
Sultan Dr. Nazrin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Azlan Shah

Raja Muda Perak
Raja Jaafar Ibni Al-Marhum Raja Muda Musa

Raja Perlis
Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail

Raja Muda Perlis
Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail

Sultan Selangor
Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Al-Marhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Raja Muda Selangor
Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah

Sultan Terengganu
Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

Raja Muda Terengganu
Tengku Muhammad Ismail Ibni Sultan Mizan Zainal Abidin


Last update: Oct 2014

Friday, July 18, 2008

melayu

assalamualaikum...

orang melayu ibarat pokok atau tumbuhan-tumbuhan.
perlu disiram setiap hari.
perlu dibaja setiap masa.

kalau ia tidak disiram dan dibaja,
ia akan layu dan akan mati.

Wednesday, July 16, 2008

dato' seri "A"

assalamualaikum...

dato' seri "A"

ada tiga orang tokoh yang bergelar dato' seri yang mana nama-nama mereka bermula dengan huruf "A". huruf "A" adalah abjad yang pertama dalam huruf roman. sama lah juga peranan tokoh-tokoh ini sebagai orang nombor satu dalam parti-parti orang melayu yang terdapat di malaysia.

tokoh pertama ialah presiden umno, iaitu sebuah parti politik orang melayu yang terbesar di malaysia. beliau juga adalah perdana menteri malaysia. tokoh yang kedua ialah presiden pas, iaitu parti orang melayu yang kedua terbesar di malaysia. manakala tokoh yang ketiga ialah ketua umum parti keadilan rakyat, sebuah parti yang majoritinya orang melayu yang semakin berpengaruh di malaysia.

ketiga-tiga tokoh ini mempunyai haluan masing-masing, sebagai nakhoda menerajui parti politik yang mereka naungi. tapi mereka mempunyai darah yang sama, iaitu darah orang melayu.

wahai dato'-dato' seri "A"!
kenapakah orang melayu sekarang ini terpaksa dipecahkan kepada tiga kumpulan?
kenapakah kita tidak disatukan dalam satu kumpulan yang sama?

Saturday, July 12, 2008

tpm

timbalan perdana menteri malaysia

berikut adalah nama-nama individu yang pernah menjadi timbalan perdana menteri malaysia.
  1. tun abdul razak
  2. tun dr ismail
  3. tun hussein onn
  4. tun dr mahathir
  5. tun musa hitam
  6. tun ghafar baba
  7. dato' seri anwar ibrahim
  8. tun abdullah badawi
  9. dato' seri najib razak

siapakah yang tersenarai selepas ini?



tan sri muhyiddin yassin

Thursday, July 10, 2008

lingua franca

assalamualaikum...
pagi-pagi buta. pukul 3 pagi. tak tahu apa yg nak sampaikan kat sini.

lingua franca. satu perkataan yg diperkenalkan oleh cikgu sejarah masa tingkatan 1. membawa maksud bahasa pertuturan atau pergaulan antarabangsa.

satu masa dulu bahasa melayu adalah lingua franca dunia. tapi sekarang ia dah tenggelam.

sebenarnya apa yang nak disampaikan disini ialah blog ini akan menggunakan bahasa melayu sebagai lingua franca.

Wednesday, July 09, 2008

bismillah

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani
dengan lafaz bismillahirrahmannirrahim.... blog ni akan dimulakan

walaupun blog ini telah di"create" pada jun 2006 tapi saya start post pada julai 2008. bukan mengambil masa sampai 2 tahun mencari idea untuk blogging. tapi dengan kerja yang banyak dan faktor-faktor lain yang tak dapat dielakkan.

fenomena blogging telah melanda setiap rakyat malaysia sekarang ini, so tak salah untuk kita mencuba.